Sposób odżywiania podczas choroby wrzodowej żołądka, a także dwunastnicy musi być oparty na pokarmach nie pobudzających wydzielanie soków żołądkowych. Niezwykle istotna w tej kuracji jest konsekwentność w systematyce spożywana posiłków, a ich rozmiar nie powinien być duży. W innym wypadku pozostaną one w naszym żołądku, a soki trawienne będą się wydzielać w znacznie większej ilości. To z kolei doprowadzi do niszczenia błony śluzowej żołądka, co uważa się za główną przyczynę nasilenia się choroby. Posiłki podczas kuracji przeciw wrzodowej powinny mieć ograniczoną ilość kalorii, a ich trawienie powinno przebiegać w łatwy i szybki sposób. Nie należy zatem obciążać żołądka produktami, które powodują jego zapchanie. Na początku kuracji, wszystkie produkty spożywane przez osobę chorą powinny być w formie płynnej bądź w formie tzw. Papki. Dopiero po jakimś czasie wprowadza się produkty stałe. Główne produkty będące bazą wszystkich dań to:, chudy twaróg, ryby, mięsa gotowane w wodzie lub na parze, jaja gotowane na miękko, kasze, cukier, miód, masło, budynie, kisiele, a także świeże, surowe soki owocowe jak i warzywne.

 

 

Zasady diety wrzodowej

 

Posiłków nie należy jeść w pośpiechu, a atmosfera podczas jedzenia powinna być łagodna, a przede wszystkim bez stresu. Osoba chora powinna robić małe kęsy.

Nie zapominaj o tym, by w twoim jadłospisie nie brakowało pełnowartościowego białka zwierzęcego. Jego ilość powinna być spożywana w granicach 1 g na każdy kilogram masy ciała. Białko, które posiada wysoką wartość biologiczną można także znaleźć w chudym mięsie takim jak cielęcina, królik, kurczak czy indyk, a także w rybach np. w dorszu, pstrągu i sandaczu, słodkim mleku, a także w jego przetworach i gotowanych na miękko jajach.

Nie bez znaczenia są także tłuszcze, które powinny dostarczać do naszego organizmu ponad 30 % wartości energetycznej. Ich zbyt duża ilość może być odpowiedzialna za opóźnianie opróżniania żołądka, a to z kolei nieraz powoduje pojawienie się objawów dyspeptycznych. Codzienny jadłospis powinien zawierać tłuszcze o dobrej jakości takie jak: masło, oleje roślinne, wysokogatunkowe margaryny miękkie, dlatego, że mają działanie hamujące na wydzielanie żołądkowe.

Osoba cierpiąca na wrzody żołądka już na początku kuracji koniecznie musi zacząć skrupulatnie przestrzegać wskazówek dotyczących żywienia, biorąc pod uwagę za równo ilość jak i sposób przygotowywania posiłków na każdy dzień. Kuracja wrzodowa jest bardzo schematyczna i nie koniecznie musi być korzystna dla niektórych osób, gdyż nie bierze pod uwagi indywidualnych problemów chorych, co jest przyczyną koniecznej wizyty i zastosowania się do zaleceń lekarzy i dietetyków.

Staraj się nie powodować drażnienia termicznego błony śluzowej żołądka i dwunastnicy, które zostały zmienione chorobowo. Co istotne spożywanie zbyt gorących bądź zbyt zimnych potraw może niekorzystnie wpływać na błonę śluzową żołądka.

Staraj się także nie powodować drażnienia mechanicznego błony śluzowej żołądka poprzez wyeliminowanie z naszego jadłospisu produktów dostarczających bogatą ilość włókna pokarmowego. Przykładami tych produktów są: pieczywa razowe, grube kasze, surowe warzywa i owoce, nasiona roślin strączkowych. Cennym źródłem błonnika są także delikatne warzywa, dojrzałe owoce, lekkie pieczywo pszenne, drobne kasze, przykładowo: manna, kukurydziana, krakowska, czyli gryczana łamana, wiejska – jęczmienna łamana. Pamiętaj: Za równo warzywa i owoce powinny być zażywane w postaci gotowanej, ale również w formie musów, puree, przecierów, soków bądź nektarów.

Nie zapominaj o ograniczeniu soli kuchennej i innych ostrych przypraw takich jak ocet, pieprz czarny, papryka ostra, chili, curry. Wszelkie spożywane przez ciebie potrawy warto urozmaicać dodatkiem łagodnych przypraw, do których należą: wanilia, cynamon, sok z cytryny, koperek, natka pietruszki i kminek, a także suszone bądź świeże zioła. Co ciekawe sól znajdująca się w dużych ilościach w potrawach działa niekorzystnie i podrażniająco na błonę śluzową żołądka, co z kolei zwiększa ryzyko wystąpienia wszelkiego rodzaju zapaleń.

Należy również pamiętać o odpowiednim nawodnieniu organizmu. Staraj się nie spożywać kawy naturalnej, mocnej herbaty bądź napojów gazowanych z ogromną ilością substancji dodatkowych. W ramach tego pij wodę mineralną niegazowaną, słaby napar herbaty czarnej, herbatki owocowe, kawę zbożową z mlekiem, rozcieńczone soki owocowe i owocowo-warzywne, a także zieloną herbatę.

Bacznie obserwuj jak twój organizm reaguje na konkretne produkty. Jedynie podczas nasilenia objawów, należy pomyśleć o tym, że mogą być one niezbyt dobrze tolerowane. Nie zapominaj jednak, że wszelkie wykluczenia z jadłospisu mogą być przyczyną niedoborów, co z kolei powoduje konieczność dobrania odpowiedniej suplementacji. Kiedy wszelkie objawy chorobowe znikną, wówczas można powrócić do normalnej diety.

 

 

 

Dieta wrzodowa – Produkty, Przepisy

 

Dieta wrzodowa ma na celu ochronę, gdyż eliminuje bądź zmniejsza ilość spożywania produktów, co powoduje występowanie większej ilości soków trawiennych. Osoby chore na wrzody powinny odżywiać się przede wszystkim w sposób lekki, a jednocześnie nie tłusty, nie powinno się także jadać smażonych posiłków. Zbyt kwaśne bądź pikantne potrawy także nie są korzystne dla osób cierpiących na wrzody. Do podstawowych objawów choroby wrzodowej doprowadzają także kawa i alkohol.

Produkty koniecznie spożywane przez te osoby to:

jasne, czerstwe pszenne pieczywo,

jasną, pszenną mąkę, kaszę mannę, sago, ryż, płatki owsiane, drobny makaron, kaszę jęczmienną,

słodkie mleko,

ser śmietankowy,

jajka gotowane na twardo,

ryby, takie jak leszcz lub panga,

chude mięsa,

oliwę, masło, margarynę i śmietanę, ale w ograniczonych ilościach,

gotowane warzywa (ziemniaki, marchew, fasolka szparagowa itp.),

gotowane dojrzałe owoce,

kleiki.

Co do napojów zaleca się picie co najmniej 2,5 litrów w ciągu dnia. Najlepiej, kiedy sięgniemy po:

zieloną herbatę,

kawę zbożową z mlekiem,

słabą herbatę z mlekiem,

herbatki ziołowe,

herbatki owocowe.

 

Przy wrzodach żołądka dozwolone są następujące przyprawy:

sól,

pieprz ziołowy,

cukier,

cynamon,

goździki,

wanilia,

ziele angielskie,

bazylia,

estragon,

koperek,

natka pietruszki.

 

Dieta wrzodowa – produkty zakazane

 

Do zakazanych produktów u osób chorych na wrzody należą:

pieczywo razowe lub żytnie,

mąka razowa i grube kasze i makarony,

zsiadłe mleko, jogurty i kefiry,

naleśniki,

żółte sery,

majonez,

tłuste mięsa,

smażone ziemniaki,

suszone owoce,

kapusta, groch, soczewica, fasola,

słodycze: chałwa, czekolada,

ocet, pieprz, musztarda,

ciasta z kremem,

napoje gazowane, alkohol.

Wiele chorych na wrzody uważa, że sposób żywienia podczas leczenia jest zbyt trudny i rygorystyczny, gdyż zakazuje jedzenia potraw, które są lubiane przez te osoby. W rzeczywistości jednak do wszystkiego można przywyknąć, a większość chorych z czasem nie ma zamiaru wracać do starych nawyków. Kiedy bóle przestaną nam dokuczać, wówczas można powoli dodawać nowe składniki do swojego jadłospisu. Głównie owoce i warzywa. Jadłospis diety wrzodowej powinien zawierać pełnowartościowe białko. Zjadane posiłki muszą być na tyle rozdrobnione, by żołądkowi było łatwiej je trawić. Podczas diety wrzodowej powinno się spożywać posiłki regularnie i w małych ilościach. Mniej więcej co 3 godziny. Choroba wrzodowa jest dosyć ciężka, jednak odpowiednio skomponowany jadłospis i zdrowe myślenie pomogą zapobiec przykrym skutkom tego schorzenia.

 

Oceń nas!
Głosy
5 based on 22 votes
Produkt
Mieszanka Ziołowa na wrzody