Większości z nas doskonale znane są dobroczynne właściwości miodu. Niewielu jednak wie, że spośród produktów pszczelich dużo większe korzyści zdrowotne może zaoferować nam pyłek pszczeli, znany także jako pierzga. Pyłek pszczeli jest to pyłek kwiatowy, zbierany przez pszczoły w postaci niewielkich rozmiarów kuleczek. Zostaje on częściowo przetworzony, a następnie zaniesiony do ula, gdzie zostaje poddany dalszemu trawieniu, w celu przygotowania odpowiedniego pokarmu dla młodych pszczół. W każdej kuleczce znajduje się około 100 tysięcy ziaren pyłków, w tym m.in. roślin leczniczych takich jak dziurawiec, mniszek lekarski oraz dzika róża. Przy wejściu do ula pszczelarze umiejscawiają pewnego rodzaju przeszkodę, dzięki czemu zostaje na niej spora część pyłku, która w dalszej kolejności może zostać poddana procesowi suszenia, aby w efekcie trafić na sklepowe półki.

 

Pyłek pszczeli właściowści

 

Na podstawie badań klinicznych stwierdzono, że pyłek pszczeli zawiera bardzo dużo substancji białkowych i węglowodanowych, dzięki czemu znajduje zastosowanie w leczeniu niedoborów białkowych. Jego cenne właściwości polecane są szczególnie osobom będącym na diecie wegetariańskiej, a także podczas procesu odchudzania. Zaledwie jedna łyżeczka pyłku, którą rozpuścimy w ciepłym, osłodzonym płynie (w wodzie, kawie lub herbacie) jest w stanie skutecznie zahamować głód, co przyczynia się do spożywania mniejszej ilości kalorii, a to z kolei znacznie przyspiesza efekty diety odchudzającej.

 

Pyłek pszczeli zawiera spore ilości selenu, manganu i cynku, które wpływają zbawiennie na funkcjonowanie układu immunologicznego, dzięki czemu wzrasta odporność organizmu. Zawartość żelaza, miedzi, kobaltu i manganu wyklucza ryzyko wystąpienia anemii, a zawartość cynku znacznie przyspiesza porost włosów. Ponadto pyłek pszczeli jest w stanie przywrócić organizm do właściwej kondycji zdrowotnej, gdyż posiada właściwości regenerujące organizm i sprawdza się nawet w przypadku ciężkich, przewlekłych chorób. Jego dobroczynny skład doceniono podczas leczenia miażdżycy, chronicznego zapalenia wątroby, choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy, różnego rodzaju zaburzeń metabolicznych, a także przypadłości, w których leczeniu wykorzystywana jest radio- i chemioterapia. Pyłek pszczeli polecany jest także osobom prowadzącym niewłaściwy tryb życia, w których diecie przeważają produkty wysokoprzetworzone, a także osobom szczególnie aktywnym zawodowo, których praca wymaga ciągłej koncentracji i wysokiej sprawności intelektualnej. Już niewielka ilość pyłku, dostarczonego do organizmu wraz z płynem jest w stanie w bardzo szybkim tempie podnieść naszą energię. Co więcej, pyłek pszczeli posiada właściwości antybakteryjne i grzybobójcze, przez co znajduje szerokie zastosowanie w odtruwaniu organizmu z pozostałości leków, nikotyny, nadmiernej ilości kofeiny, a także działa niszcząco na gronkowca złocistego.

 

Pyłek pszczeli skład

 

Kolorystyka pyłku pszczelego uzależniona jest od rodzaju roślin. W sklepach i aptekach najczęściej spotykamy go pod żółtą lub jasnobrązową postacią. Drogocenne właściwości pyłku były znane już w starożytnym Rzymie i Egipcie. Współcześnie przeprowadzono setki badań nad jego składem oraz możliwością wykorzystywania w medycynie i kosmetyce. Na podstawie badań stwierdzono, że w skład pyłku wchodzi ponad 200 różnego rodzaju związków. Zawartość białka szacuje się na około 20-40%. Ponadto w pyłku pszczelim znajdziemy 36 makro- i mikroelementów, w tym wapń, żelazo, magnez, krzem, siarkę, miedź, srebro, cynk, chrom, molibden. Dla przykładu, w 100 g pyłku możemy znaleźć aż 162mg dobrze przyswajalnego wapnia. Ta ilość znacznie przekracza zawartość wapnia w jogurtach, białych serach, fasoli, suszonych morelach czy też pistacjach. Zawartość żelaza w pyłku jest porównywalna do ilości tego biopierwiastka w wątróbce, która dotąd uznawana była za numer jeden pod kątem ilości żelaza. W pyłku pszczelim znajduje się także wiele witamin rozpuszczalnych w wodzie i tłuszczach, np. witamina C (więcej niż w jabłkach, ziemniakach i kapuście), B1, B2 i PP (posiada właściwości uszczelniające naczynia krwionośne, niwelujące ich pękanie oraz powstawanie siniaków). Warto wspomnieć także o fitohormonach i enzymach. Enzymy warunkują istnienie i przyspieszanie procesów metabolicznych, jakie zachodzą w ludzkim organizmie.

 

Pyłek pszczeli stosowanie

 

Pyłek pszczeli powinien zostać zmielony, a następnie przechowywany w suchym miejscu, w szczelnym opakowaniu (najlepiej w słoiku). Jeśli mamy do czynienia z osłabieniem organizmu, zmęczeniem, nerwicą lub innymi lżejszymi dolegliwościami powinniśmy zażywać około 4-8 łyżeczek pyłku, w osobnych dawkach, przynajmniej 30 minut przed spożyciem posiłku. W przypadku poważniejszych schorzeń możemy zwiększyć dawkę, gdyż nie występuje ryzyko przedawkowania. Pyłek pszczeli można także stosować profilaktycznie, przyjmując jedną czubatą łyżeczkę dziennie, dodaną do ciepłego płynu. Dodatek substancji słodzącej do napoju wzmacnia działanie i przyswajanie pyłku.

 

Oceń nas!
Ocena
1star1star1star1star1star
Głosy
5 based on 25 votes
Produkt
Pyłek pszczeli