Yerba są to cienkie łodyżki i liście ostrokrzewu paragwajskiego – wiecznie zielonego drzewa pochodzącego z Ameryki Południowej. Od dawien dawna części tej rośliny znajdują zastosowanie
w przygotowywaniu słynnego naparu yerba mate. Słowo mate pochodzi od nazwy naczynia,
w którym przygotowywany jest napar. Liście i łodyżki ostrokrzewu paragwajskiego stanowią źródło bardzo cennych składników odżywczych, stąd uzyskiwany z nich roztwór cechuje się wieloma właściwościami prozdrowotnymi.
Do najcenniejszych składników czynnych naparu zaliczamy:
– ksantyny o właściwościach pobudzających (teofilina, kofeina, teobromina)
– saponiny (kwas ursalowy, kwas oleanowy)
– związki fenolowe (kwas kawowy, kwas chlorogenowy)
– minerały takie jak magnez, mangan, potas, siarka wapń i fosfor
– flawonoidy, czyli rutyna i kwercytyna
– witaminy z grupy A, B, C i E
– chlorofil
Napar z yerba mate jest powszechnie znany ze swych właściwości pobudzających, jednak jego zastosowanie jest znacznie szersze, dzięki zawartości wielu cennych składników odżywczych. Wykazuje on silne działanie prozdrowotne, o czym warto przekonać się na własnej skórze.

 

Yerba mate – właściwości odchudzające

 

Yerba mate stanowi doskonałą alternatywę dla osób źle tolerujących kawę oraz kofeinę. Cechuje go duży potencjał pobudzający. Zawartość kofeiny w 100 g suszu zawiera się w przedziale od 640 do 1400 mg, w zależności od sposobu przygotowywania suszu oraz całego naparu. W jednej filiżance napoju znajdziemy około 15-22 mg kofeiny. Kawa zawiera jej znacznie więcej, bo aż 70-120 mg, jednakże yerba mate jest dodatkowo wzbogacony o teofilinę, która rozszerza oskrzela oraz teobrominę, o działaniu pobudzającym czynności serca oraz rozszerzającym naczynia krwionośne, dzięki czemu pomimo niskiej zawartości kofeiny, jest w stanie skutecznie pobudzić organizm.
Oprócz działania pobudzającego yerba mate zawiera wiele innych właściwości prozdrowotnych. Są to m.in.:
– wzmocnienie odporności
– pozytywny wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego i koncentrację
– działanie antyoksydacyjne, czyli przeciwzapalne i przeciwnowotworowe
– regulacja poziomu cholesterolu całkowitego i LDL we krwi, przy jednoczesnym wzroście poziomu cholesterolu HDL, dzięki czemu chroni organizm przed miażdżycą i jej powikłaniami w rodzaju udaru, zawału oraz nadciśnienia
– regulacja poziomu cukru we krwi, a co za tym idzie przeciwdziałanie cukrzycy
– pozytywny wpływ na układ trawienny i procesy metaboliczne
– poprawa stanu skóry, włosów i paznokci
– działanie oczyszczające i moczopędne
– wzmocnienie kości i zębów
– złagodzenie objawów zespołu napięcia przedmiesiączkowego
– złagodzenie objawów alergii
– zapobieganie reumatyzmowi

 

Yerba mate – idealna dla sportowca?

 

Yerba mate jest polecany wszystkim osobom prowadzącym aktywny tryb życia, narażonym na większy wysiłek umysłowy lub fizyczny. Wiele korzyści z picia naparu uzyskają także osoby obarczone problemem nadwagi, gdyż yerba mate posiada właściwości wspomagające redukcję masy ciała. Napój poleca się także osobom z obniżoną odpornością, dotkniętym różnego rodzaju alergiami, a także osobom, u których istnieje ryzyko wystąpienia miażdżycy lub cukrzycy.
Yerba mate będzie doskonałym wyborem dla sportowców. Przede wszystkim dlatego, że zawiera mnóstwo witamin i minerałów, których osoby prowadzące aktywny tryb życia potrzebują w znacznie większych ilościach, niż osoby prowadzące siedzący tryb życia. Z uwagi na jego właściwości pobudzające, może zostać wykorzystany jako tzw. ,,przedtreningówka”. Wypicie naparu kilkanaście minut przed rozpoczęciem treningu skutkuje odpowiednim funkcjonowaniem układu krwionośnego i oddechowego, a co za tym idzie bardziej efektywnym treningiem. W przypadku osób zainteresowanych redukcją masy ciała oraz ekspozycją mięśni niewątpliwą zaletą naparu będą jego właściwości moczopędne oraz pobudzające przemianę materii.


 

Yerba mate – przeciwwskazania

 

Pomimo wielu właściwości prozdrowotnych naparu, nie powinny go stosować kobiety w ciąży i karmiące piersią, a także osoby borykające się z problemami choroby wrzodowej żołądka, z uwagi na sporą zawartość kofeiny.

 

Yerba mate – jak pić napar?

 

Naparu z ostrokrzewu paragwajskiego nie wolno łączyć z alkoholem oraz tytoniem. Należy pamiętać także o tym, aby nie spożywać wrzącego napoju oraz nie przygotowywać go w niedostosowanych do tego naczyniach. Występuje korelacja pomiędzy spożywaniem napojów w wysokiej temperaturze wraz z używkami, a dużą liczbą zachorowań na raka przełyku. Yerba mate powinien być przygotowany w specjalnym naczyniu, stworzonym z tykwy, noszącym nazwę matero. Przygotowywanie naparu z yerba mate stanowi prawdziwy rytuał. Susz musi zostać zalany wodą o odpowiedniej temperaturze. W celu przygotowania naparu o właściwościach pobudzających, temperatura powinna zawierać się w przedziale od 70 do 80 stopni. W tym wypadku sporządzony napar będzie miał specyficzny smak i mocny aromat. Jeśli jesteśmy zainteresowani lżejszym działaniem oraz delikatniejszym smakiem, napar należy sporządzić przy pomocy wody o temperaturze od 30 do 40 stopni.

 

 

Oceń nas!
Ocena
1star1star1star1star1star
Głosy
5 based on 23 votes
Produkt
Yerba Mate